Skip to main content

KOSGEB Destekleri

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Dairesi KOSGEB, KOBİ’lere ve girişimcilere ulusal ve küresel pazarlara dahil olabilmeleri için bir takım destekler sağlamaktadır.Bu destekler, KOSGEB Veri Tabanına kayıt olmuş ve Uygulamalı Eğitim Programı kapsamındaki eğitimleri başarıyla geçmiş girişimcileri ve KOBİ’leri kapsamaktadır.

KOSGEB KOBİ’lere ve girişimcilere İş Projesinin Hazırlanması, Ar-Ge ve İnovasyon, Laboratuvar, Düşük Faizli Kredi, Yurt Dışı İş Seyahati(fuar), Yurt İçi Fuarına katılımı gibi alanlarda destek vermektedir.

KOSGEB Destekleri Nelerdir ?

KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelerin(KOBİ) ve girişimcilerin bulundukları sektörlerin pazarlarında tanınmalarını, pazarlama yapabilmelerini ve yeni ürünler geliştirebilmeleri amacıyla destekler sunmaktadır.Bu destekler;

KOBİ’lerin;  ulusal sektör pazarlarında ürünlerini tanıtabilmesi ya da sektörel bazda gündemi takip edebilmeleri ve pasta paylarının arttırılması için uygulanan destek programıdır.

Program kapsamında KOBİ’lere Yurt İçi Fuar Destek Programı süresince 30 Bin Türk Lirası destek sağlanmaktadır.

Yurt İçi Fuar Desteğinde Karşılanacak Giderler

KOSGEB; fuar katılımcı kataloğu, stand alanı temini, güvenlik, stand ve dekorasyonu, temizlik, hostes alımı gibi giderleri karşılamaktadır.

  • Yurt Dışı İş Gezisi Desteği

KOBİ’lerin, küresel işbirliği çerçevesine girmelerine olanak tanımak ve ya gelişimlerini hızlandırmak amacıyla organizasyon kuruluşlarının(KOSGEB tarafından onaylanmış kuruluşlar ve organizasyonlar olmak şartı ile) düzenlediği fuarlara katılmaları hedeflenmektedir.

Yurt Dışı İş Gezisi Desteğinde Karşılanacak Giderler

Yurt Dışı İş Gezisi Destek Programında karşılanacak giderler; konaklama, ulaşım, tercüme ve rehberlik hizmetleridir.Ulaşımda, yurt dışı iş gezisinin düzenlendiği ülkeye havayolu/demiryolu/karayolu/denizyolu gidiş-dönüş bilet ücretlerinin giderleri karşılanmaktadır.

Program süresince KOBİ’lere 10 Bin Türk Lirası verilmektedir.

  • Tanıtım Desteği

KOBİ’lerin ve girişimcilerin; ulusal ya da küresel pazarlarında ürünlerini tanıtabilmeleri için uygulanan destek programıdır.Tanıtım Desteği programı süresince her bir işletmeye geri ödemesiz olarak 10 Bin Türk Lirası destek sağlanmaktadır.Destek kapsamında, broşür, ürün kataloğu gibi giderler için destek verilmektedir.

  • Eşleştirme Desteği

KOSGEB Eşleştirme Desteği, kobi ve işletmelere danışmanlık, organizasyonel ve daimi sergi alanı(fuar stand alanı) konularında yardımcı olmayı hedeflemektedir.KOSGEB tarafından Eşleştirme Desteği olarak verilen hizmetler;

  1. Pazar Araştırması,
  2. Potansiyel İşbirliği Yapılabilecek İşletme Araştırması
  3. Fuar Araştırması,
  4. Makine-Teçhizat ve Teknoloji Araştırması,
  5. Tercümanlık ve Çeviri
  6. Finansal Kaynak Araştırması,
  7. Yatırım/Fizibilite Araştırması,
  8. Yurt Dışı Ticari Ziyaret Organizasyonu

 

  • Bağımsız Denetim desteği

KOBİ’lerin ve girişimcilerin, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından bağımsız denetimle yetkilendirilen kuruluşlardan aldıkları hizmet giderlerine bağımsız denetim raporunun olumlu görüş içermesi durumunda destek verilmektedir.

  • Nitelikli Eleman Desteği

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin, kalifiye yani tecrübeli ve iş konusunda bilgili eleman bulabilmelerini ve işsiz vatandaşların bileklerinde altın birer bilezik olmasına olanak sağlayan destek programıdır.Bu destek programında iş koluna göre eğitim alan İŞKUR’a kayıtlı işsiz, meslek konusunda eğitimini aldıktan sonra istediği ya da İŞKUR tarafından uygun görülen bir işe yerleştirilir.

  • Danışmanlık Desteği

KOBİ’lerin ve girişimcilerin, sektöre daha hızlı adapte olarak gelişimlerini sağlamak amacıyla KOSGEB tarafından iş dünyası ve ticaret hakkında konferanslar ya da bilgi verilmektedir.Konferans; CE Kapsamındaki Ürün Tasarımı Belgelendirmesi, Enerji Teknolojileri, Yeni Teknik ve Teknolojiler, Dış Ticaret gibi konuları kapsamaktadır.

  • Eğitim Desteği

İşletmelere; Genel Yönetim, Pazarlama Yönetimi, Ürün Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Mesleki ve Teknik Eğitim, Dış Ticaret ve Uluslararası Ticaret konularında Eğitim Desteği verilmektedir.

  • Enerji Verimliliği Desteği

İşletmelerin enerji verimliliği kapsamında Ön ve Detaylı Etüt, Verimlilik Arttırıcı Proje için danışmanlık ve Enerji Yöneticisi Eğitimi hizmetlerine destek verilmektedir.

  • Tasarım Desteği

KOSGEB, Tasarım Desteği programı ile işletmelerin ürün tasarımına yönelik hizmet alımlarında destek sağlamaktadır.

  • Sınai Mülkiyet Hakları Desteği

KOSGEB, Türk Patent Enstitüsü kurumundan alacağı Patent Belgesi, Faydalı Model Belgesi, Endüstriyel Tasarım Tescili Belgesi, Entegre Topografyaları Tescil Belgesi gibi belgelerin ücretlerini karşılamaktadır.

  • Belgelendirme Desteği

İşletmelerin, akredite edilmiş kuruluşlardan akredite oldukları konularda alacakları ürün ya da sistem belgeleri ve Türkiye Akreditasyon Kurumu tarafından herhangi bir konuda akredite edilen belgelendirme kuruluşlarından alacakları İş Güvenliği ve Sağlığı Yönetim Sistemi belgesine ilişkin destekleri kapsamaktadır.

  • Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği

İşletmelerin, kamu kuruluşlarından ya da üniversite laboratuvarlarında yaptırmaları gereken testlerin giderlerini kapsar.

  • KOBİ Proje Destek Programı

İşletmelern; üretim, yönetim, pazarlama, ihracat, insan kaynakları, mali işler ve finans yönetimi alanlarında sunacakları projeler KOSGEB’in KOBİ Proje Destek Programında desteklenmektedir.

KOBİ Proje Destek Programının üst destek limiti 150 Bin Türk Lirası olup, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde proje kültürünün yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

  • Tematik Proje Destek Programı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin(KOBİ) geliştirilmesi amacıyla proje hazırlamalarının teşvik edilmesi hedeflenmektedir.Tematik Proje Destek Programı ikiye ayrılarak, farklı konularda destek sağlamaktadır.

  • Çağrı Esaslı Tematik Program

Çağrı Esaslı Tematik Programda Karşılanacak Giderler

  1. Personel Net Ücretleri ve Seyahat Giderleri,
  2. Makine-Ekipman, Yazılım ve Donanım alımı veya Kiralanması Giderleri,
  3. Hizmet Alım Giderleri,
  4. Genel İdari Giderler

 

  • Meslek Kuruluşu Proje Destek Programı

Meslek Kuruluşu Proje Destek Programında Karşılanacak Giderler

  1. Vergi,
  2. Bina İnşaat Yapımı ve Tadilatı,
  3. Gayrimenkum Alımı,
  4. Haberleşme Giderleri

 

  • İşbirliği – Güçbirliği Destek Programı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin, tek başlarına çözüm bulamadıkları konularda; sektörlerindeki diğer işletmeler ile birleşerek yeni bir şirket kurması ve yeni kurulan şirket üzerinden destek alarak üretimlerini bu şirkette yapmalarını temin etmek amacıyla uygulanmaktadır.

  • Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Endüstriyel Uygulama ve Araştırma-Geliştirme konularında işletmelerin destek mekanizmalarına ihtiyaç duyması nedeniyle, KOSGEB tarafından Ar-Ge ve İnovasyon konularında işletmelere destek verilmektedir.

  • Girişimcilik Destek Programı

Girişimciliğin desteklenmesine, yaygınlaştırılmasına ve kendi sektörlerinde büyük imzalar atan işletmelerin kurulması amacıyla KOSGEB girişimcilere destek vermektedir.

  • Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin(KOBİ) sermaye piyasalarından rahat bir şekilde fon temin edilmesi amacıyla ve İMKB Gelişen İşletmeler Piyasasında işlem görmesinin sağlanması amacıyla işletmelere verilen finansal bir destek türüdür.

  • Kredi Faiz Desteği

Kredi Faiz Desteği Programı; doğal afetler, halk isyanları yaşanan bölgelerde işletmelerin; üretim, kalite ve standartlarını arttırmalarını sağlamak, finansal sorunların çözümü ve istihdam yaratmalarını hedeflemektedir.

  • Laboratuvar Hizmetleri

İşletmelerin ürün kalitelerinin arttırılması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi ile uluslararası firmalarla rekabetin sağlanması amacıyla KOSGEB tarafından Laboratuvar Hizmetleri verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.