Yapılan son araştırmalara ve eğitim sonuçlarına göre Türkiye’de 93 Bin kadın girişimci bulunuyor. Bu rakam Avrupa başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkenin altında kalmakta. Kadınların da iş hayatında yer alması ile birlikte kadın girişimcilerin de artması 2014 kalkınma planları arasında görünüyor. Hibe kredi desteklerinin kadın girişimlere özel olarak imkanlarla sunulması Türkiye’de kadın girişimcilik kavramının desteklendiğini gösteriyor.
Türk kadınlarının girişimci olmaları için kolları sıvayan KOSGEB, STK’lar,TÜBİTAK,TEB ve devlet ile anlaşmalı özel bankalar birçok kredi destek programıyla kadınları işletme sahibi yapmayı amaçlıyor. Gelişmiş dünya ülkelerine baktığımızda kadın girişimci oranı %20’lerde seyrederken, ülkemizdeki oran %6’da kalmış durumda.
KAGİDER(Kadın Girişimci Derneği)‘nin yaptığı araştırmalarda ise, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde girişimci kadınların diğer illerden daha çok olduğu sonucuna varılırken il bazlı sonuçlar şöyle oldu;
İllere göre girişimci sayıları
- İstanbul : 31.683
- İzmir : 24.783
- Bursa : 10.586
- Antalya : 10.438
- Ankara : 10.283
- Balıkesir: 7.871
- Adana :7.245
- Mersin : 6.645
- Samsun : 6.592
- Muğla : 6.350
Bayburt 63 kadın girişimci sayısı ile listenin en sonunda yer alırken, Bayburt’u sıralamada geçen iller;
- Siirt : 91
- Hakkari : 123
- Ardahan: 155
- Batman : 157
- Şırnak : 181
- Tunceli : 184
- Iğdır : 194
- Muş : 208
- Erzincan : 215
Kadın Girişimcilere Pozitif Ayrımcılık
Türkiye’deki kadın girişimcilerin geride kalması birçok kuruluşu harekete geçirdi ve kadın girişimcilere özel kredi destek programlarıyla, hibe destekleriyle kadın girişimcilere imkanlar sunmaya başlandı. Özellikle KOSGEB ve TÜBİTAK‘ın kadın girişimcilere sağladığı %70’lik hibe krediler sayesinde birçok kadın girişimci kendi işinin sahibi olmakla beraber ekonomiye de kazandırılmış oldu.
Avrupa Birliği’nden Kadın Girişimcilere Özel Kredi 2014’te Geniş Kapsamlı Uygulanacak
Avrupa Birliği, 2014 yılında kadın girişimcilere özel destek projelerini hayata geçireceklerini duyurdu. KOSGEB ile ortaklaşa destek programları ve hibe destek kredileri vermekte olan AB, KOSGEB’in Eğitim, Danışmanlık gibi programlarını kullanarak kadın girişimcilere ulaşmayı hedefliyor.
Avrupa Birliği ve KOSGEB‘in dışında, Sivil Toplum Örgütleri, Kadın Dayanışma ve Girişimciliği Destekleme Dernekleri, TÜBİTAK, TÜSİAD gibi kurumlar da kadınlara özel destek programlarıyla kadınların iş hayatına atılmalarını sağlıyor.
Garanti Bankasından Kadın Girişimcilere Özel Destek Programı
Garanti Bankası, yakın girişimcileri yakın markaja alarak Kadın Girişimci Destek Paketi ile şirket kurmalarına imkan sağlamayı hedefliyor. Açıklama yapan Garanti Bankasının Genel Müdür Yardımcısı Nafız KARADERE, “Paketten, belirli bir yatırım projesine sahip ve ya mevcut firmasını genişletmek isteyen tüm kadın girişimciler yararlanabilmekte. Diğer bir destek programımız olan Altın Teminatlı Kredi Programı ile kadın girişimcilere hem bankada tuttukları altınları teminat altına imkanı hem de bu altın birikimini değerlendirme imkanları vermekteyiz.” dedi.
Kadın Girişimci Destek Paketi‘nin uygulanmaya başlandığı tarihten bu yana toplam 543 Milyon kredi desteği verildiğini söyleyen Genel Müdür Yardımcısı KARADERE, “Bu paketteki özel faiz oranları içeren ihtiyaç ve yatırım kredileri sayesinde kadın girişimcilere tahsilat ve ödemelerini kolayca yapabilme olanağı yaratıyoruz.” dedi.
Şirket Kuran Kadın Girişimciye KOSGEB’den Destek Var!
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, kadınların ekonomiye ve iş hayatına yenilikçi fikirleriyle atılmalarını ve işletmelerini geliştirebilme imkanı sunarak destek oluyor.
“Yeni Girişimci Destek Programı” ile girişimcilere %60 oranında hibe kredi desteği veren KOSGEB, bu rakamı kadın girişimcilere özel %70 oranına çekmiş bulunuyor. Destek programında; İşletme Kuruluş Desteği olarak 3 Bin TL, Makine-Teçhizat Ofis Donanımı ve Yazılım Desteği için 15 Bin TL, İşletme Giderleri Desteği için de 12 Bin TL hibe vererek toplamda 30 Bin liralık işletme desteği verilmekte.
Kadın Girişimci ve Çiftçilere Özel Destek
Mikro işletmelerin geliştirilmesi amacıyla, seramik üretimi, cam eşya yapımı gibi el sanatları alanlarında kadınlara özel destek Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan verilmekte.Ayrıca, pansiyon, otel, restoran gibi işletmeleri olan kadın girişimciler, işletmelerini büyütmek ve geliştirmek istediklerinde bu destek programından yararlanabilmekte. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK), %50 ile %65 arasında kredi ve hibe desteği vermekte. Bu kredi programından yararlanabilmenin tek şartı ise proje bilançosunun toplamda 10 Bin-400 Bin Euro olması gerekmekte.