Skip to main content

İş Kurmak İstiyorum Diyen Gençlere, Başarılı Olmanın 10 Altın Anahtarı

Yeni iş kurmak isteğini gerçekleştirmek isteyen fakat, sermayesi olmayan gençlere birkaç fikir sunabilmek amacıyla uzun araştırmalardan sonra, iş hayatınıza ışık tutması, yeni iş fikirleri üretmenizi sağlaması için makalemizi sunmak isteriz. Yeni bir sektörde iş kurmak istiyorsanız; bilgi, beceri, yetenek, çevre, program ve nihayetinde iş fikrinizi ortaya koymalı ve geleceğe dair bir planınız olmalı. Aksi takdirde iş hayatınız, umduğunuz gibi gitmeyebilir; dükkanın kepenklerine kilit asabilirsiniz.

Yeni bir iş kurarken, size yardımcı olabilecek 10 Önemli Öneriyi dikkate almanız iş hayatınızı olumlu etkileyebilir.

  1. Stajyerlik dendiği zaman, toplumumuzdaki algı “Para ? – Para yook..” şeklinde olsa da; Mezun olmadan staj yapmak ya da yarı zamanlı (part-time) çalışmak sizlere tecrübe katacaktır. Herhangi bir işte çalışmak, iş dünyasında kendine yer edinmiş işadamlarıyla tanışmanızı sağlayabilir.
  2. Araştırma ve gözlem yapmak, kendinize uygun işi bulabilmek için en büyük silahınız olabilir.
  3. Bu öneri size klişe gelebilir, ancak okuldaki arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizi geliştirmeniz faydalı olacaktır.
  4. Eğitim seminerlerini kaçırmayın, üniversite kulüplerinin ya da sivil toplum örgütlerinin ücretsiz konferansları bulunmakta.
  5. Üniversite kulüplerinde aktif olun. Kulüplerin kendi bütçeleri olduğundan dolayı şirket gibi yönetilebilirler, bu da size şirket yönetimi-satış-pazarlama gibi konularda yol gösterici olabiir.
  6. Ezberci olmak yerine, öğrenici olun.
  7. İnternet her konuda insanoğlu için bir veli nimet sayılabilir. Ancak interneti de doğru amaçlar için kullanmanız gerekir, pazar araştırmaları gibi mesela.
  8. “Bir dil bir insandır” atasözünü aklınızdan çıkarmayın, global çapta bir iş kurmak istiyorsanız yabancı diliniz mutlaka olmalı.
  9. Doğru soruları sorarak sorgulayabilmek, sizi doğruya birkaç adım birden yaklaştırabilir.
  10. Fikriniz varsa, paranız da olacaktır. Bu konuda geri ödemesiz/hibe yatırım desteği veren kuruluşları takip edin.

Altın Öneri: Yeni iş kurarken sermaye desteğiniz yoksa iş kurmaktan vazgeçmeyin. KOSGEB, TÜBİTAK gibi devlet kurumlarının verdiği geri ödemesiz kredileri mutlaka araştırın.  Mücadeleyi seviyor ve çalışkanlığınıza da güveniyorsanız KOSGEB Girişimci Desteği ile işinizi kurmak için ilk adımı da atabilirsiniz. İşsiz olmanız ve İŞKUR’a kayıtlı olmanız girişimci başvurusunda aranan ilk şartlardan biri.