Girişimcilik sizce bir meslek haline gelebilir mi? Türkiye’de girişimcilik faaliyetleri son birkaç yılda Sivil Toplum Kuruluşları ile Kamu ve Özel Kurumların destekleriyle arttırıldı.
GEM Global Entrepreneurship Monitor(Dünya Girişimcilik Platformu) tarafından araştırmalar sonucu raporlanarak yayınlanan Küresel Girişimcilik Raporu, Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının teşvikleriyle girişimcilik seviyesinin artarak mevcut sektörlerdeki iş kollarının geliştirildiğini ve yeni ürünlerin üretildiğini ortaya koymakta. Geçtiğimiz yıl içerisinde yayınlanan raporda, 2006 yılının sonuçları karşılaştırıldığında 6 yıllık zaman zarfında %5.23 oranında bir artış olduğu gözlemlenmekte. Araştırma sonucu ulusal ve küresel bazda raporlar tutuldu.
Girişimcilik ve İletişim Stratejileri Uzmanı Remzi DURMUŞ’a göre, Anadolu’da girişimcilik “standart asgari ücretli” bir işten daha çok rağbet görmekte. Bunun nedenini ise devlet ve özel kurumların verdiği desteklere bağlayan DURMUŞ:” Son yıllarda Anadolu’da verdiğimiz konferans ve seminerlerde katılımcılar “Girişimci Olmak için Neler Yapmalıyız ?” diye sorular yöneltmekte. Eski seminerlerimizle kıyasladığımızda, son zamanlarda düzenlediğimiz konferanslarda sorulan sorular Dünya Girişimcilik Platformu’nun yayınlamış olduğu raporu destekler nitelikte” dedi.
“Girişimcilik Ciddi Bir Eğitim Gerektirir”
İletişim Stratejileri ve Girişimcilik Uzmanı DURMUŞ, “Girişimcilik konusundaki eğitimlerin, ilkokuldan itibaren entegre edilerek girişimciliğin geliştirilmesi ve desteklenmesi gerekmekte. Bu konuda kamu kurum ve kuruluşlarının destekleri yadsınamaz.
Gençlerin girişimciliği üniversite dönemlerinde öğrendiğini ve birçok fikir için geç kalındığını belirten DURMUŞ, “Örgün öğretimdeki öğrencilerin proje bazlı düşünememesinin nedeni geçmişte projeye dayalı eğitimler almamasıdır. Bu doğrultuda eğitimlerin arttırılması ve ilköğretim seviyesinde başlanması gerekmekte” dedi.
Ayrıca KOSGEB tarafından verilen girişimcilik eğitimleri de iş kurma aşamasında size ilk adımları öğretecektir.
“Hedef: 600 Melek Yatırımcı”
Türkiye’de, Melek Yatırımcı sertifikalı toplamda 55 kişi bulunmakta. Bu sayının 5 yıl içerisinde 600’a çıkarılması için faaliyetler devam ediyor.
Melek Yatırımcı Nedir ?
Sermayeye sahip olmayan girişimcileri, iş kurma veya mevcut işlerini geliştirme amacıyla kaynak(sermaye) desteği sağlayan kişi ya da kurum.