Skip to main content

KOBİ’nin Büyüme Stratejisi Nasıl Olmalı?

Küçük ve Orta İşletmelerin (KOBİ) genel sorunlarından, diğer işletmelerle giriştikleri rekabetin nasıl olması gerektiğini, işletmelerini nasıl geliştirebileceklerini, gelişim ve büyüme faaliyetlerini yürütürken destek alınabilecekleri kurumlardan bahsedeceğiz.

Türkiye’de KOBİ’lere destek amacıyla programlar geliştiren pek çok özel ve kamu kurumu mevcut. KOSGEB, TÜBİTAK ve TEB gibi kurumlar KOBİ destek programlarıyla ilk sıralarda görünmekte. Bu kurumlara kâr amacı gütmeyen Sivil Toplum Örgütleri’ni de eklemek mümkündür.

TEB 2005 yılından beri KOBİ‘lere, finansman sağlamanın yanında bu finansmanı nasıl ve hangi ihtiyaçlara harcamaları gerektiği konusunda da KOBİ Danışmanları ile finansal danışmanlık hizmetleri vermekte.”İşletmelerin finansal sorunundan hariç olarak diğer bir büyük sorunları ise, finansmanı nasıl kullanacağını bilmemesidir” bilinciyle TEB, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin büyüme stratejileri belirlemelerinde de yardımcı olmak amacıyla KOBİ Akademi ve KOBİ TV projelerini uygulamaya başladı.

TEB KOBİ Akademi Nedir?

TEB KOBİ Akademi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin ellerindeki kaynakların nasıl kullanılacağını belirlemek, büyüme projelerinin geliştirilmesi, mevcut sermayenin büyüme sırasında yapılacak yatırımların neler olacağı gibi konularda KOBİ‘lere ücretsiz olarak yardımcı olmak maksadıyla Türk Ekonomi Bankası tarafından uygulamaya konulan bir KOBİ Destek Programı‘dır.

TEB, KOBİ Akademi projesiyle 2005 yılından bu yana toplamda 13 Bin işletme sahibine destek olmuş, 35 ilde 56 etkinlik düzenlemiştir. Ayrıca; Pazarlama, dış ticarette stratejik yönetim atölyelerinde vermiş olduğu büyüme senaryoları eğitimleriyle KOBİ‘lerin gelişimlerini hızlandırmayı hedeflemiştir.

TEB KOBİ’ler için kredi aldıkları bir banka imajından daha çok, danışman olarak görünmeyi vizyon edinmiştir. Uluslararası Fİnans Kurumu(IFC)’nun raporunda KOBİ Akademi için; “KOBİ Akademi, TEB’in KOBİ segmentine olan adanmışlığını ve bu alandaki liderliğini göstermektedir.” şeklinde not düşülmüştür.

KOSGEB Kredi Desteği Alan Var mı ?

KOSGEB, %60 ila %70 oranlarında geri ödemesiz destek kredisi vermektedir.Kosgeb kredi desteği alan girişimci ve kobi sayısı 50 Bine ulaşmış durumda.Bu girişimci ve kobilere 2013 yılı içerisinde 300 Milyon TL’si destek ödemeleri için olmak üzere toplamda 400 Milyon TL ayrılmış durumda.

2010-2012 döneminde 115 binden fazla girişimciye destek kredisi verilirken, 1000’i aşkın kobinin sunmuş olduğu projeleri hayata geçirebilmek için destek kredisi bütçesinden 97 Milyon TL  harcanmıştır.2011 yılının son çeyreğinde KOBİ’lere sağlanan destek kredisi miktarı 104 Milyon TL olmuştur.

Ayrıca, KOSGEB’ in destek planları arasında  girişimci ve kobilere Mesleki Yeterlilik Kurumu’ yla koordineli olarak danışmanlık hizmeti vermek de yer almakta.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada ‘Danışmanlık Hizmeti Projesi’ne de yer verildi. Bu kapsamda işletmeler;  genel yönetim, iş planı, yatırım , mali işler, üretim ve pazarlama konularında danışmanlık talebinde bulunabilirler.

KOSGEB tarafından işletmelere, girişimcilere ve kobilere danışmanlık desteği verilecek konular;

  • Atıl kapasitelerini değerlendirme
  • Kalite ve verimliliklerini artırma
  • İdari ve teknik mevzuat uygulamaları
  • Ürün, Yöntem geliştirme
  • Planlama, yatırım ve teknolojik araştırma geliştirme
  • Pazarlama, Enformasyon ve Modernizasyon

Enformasyon: Genel anlamda belirli ve dar kapsamlı bir konuya ilişkin derlenmiş bilgiler parçası.

KOSGEB’den Destek Alan Girişimciler, Projeler

Proje:  Düş Atölyesi

İki yıl önce kendi düğününde özel tasarımlı düğün aksesuarların eksikliğini hisseden girişimci Özge TUNÇEL, ABİGEM(Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezi) ve KOSGEB’in desteğini alarak Düş Atölyesi’ni kurdu.

Kişiye Özel Düğün Aksesuarlarını çiftlerin hayallerindeki gibi bir düğün gerçekleştirmeleri için tasarlayan Düş Atölyesi işletmesinin sahibi TUNÇEL : “Standart bir ürün satmıyoruz, kişiye özel nikah şekeri, kına sepeti, kına seti veya kına tepsisi gibi üretimler yapıyoruz.Hayal ettikleri düğünleri yaşamaları için çalışıyoruz” dedi.

Proje: Sesli Göz

Sesli Göz Projesini Gaziantep Üniversitesi ile KOSGEB bünyesinde kurulan özel araştırma ve geliştirme şirketi KK Teknoloji Ar-Ge’ nin mühendisleri tarafından görme engellilerin gitmek istedikleri bölgeye kimsenin yardımı olmadan sesle yönlendirerek ulaştırmayı amaçlayarak yaptıklarını açıkladılar.

4 kişilik mühendis ekibiyle 6 yıl süren çalışmanın maliyeti 350 Bin lira.Sesli Göz Projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan da Ar-Ge desteği aldı.