Kredi Faiz Desteği, ülkenin sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılanması, KOBİ’lerin(Küçük ve orta ölçekli işletmelerin) etkinliğinin artırılması, ulusal/uluslararası rekabet güçlerini ve düzeylerini yükselterek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla, kamu bankalarının ve özel bankaların girişimcilere, kobilere, işletmelere sağlamış olduğu faiz ödeme desteğini kapsamaktadır. Kredi Faiz Desteği, KOSGEB Veri Tabanı’na kaydı onaylanan işletmelerin, girişimcilerin, KOBİ’lerin finansman sorunlarını ve işletme sermayesi ile kredi faiz giderlerinin KOSGEB Başkanlığınca karşılanmasını sağlamaktadır.
Ayrıca KOSGEB tarafından, KOBİ’lerin yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, hammadde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurtdışı pazarlara açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı v.b. münferit projeler desteklenmektedir.
- Kredi üst sınırının belirlenmesi,
- İşbirliği yapacak diğer kurum ya da kuruluşları araştırmak, mutabakat sağlanması,
- Verilecek olan kredinin, hibe edilmesi veya geri ödemeli olarak verilmesinin belirlenmesi,
- Yüzde(%) kaç oranında desteğin verileceği,
Konularının araştırılmasında, uygulanmasında ve kararlaştırılmasında KOSGEB Başkanlığı yetkilidir.
İstenilen Şartların Yerine Getirilmemesi Hallerinde; Uygunsuzluk
KOSGEB harici kamu kurum ya da kuruluşları tarafından desteklenen veya kamu kaynaklarından subvanse edilen krediler için KOSGEB Kredi Faiz Desteği kullandırılamaz.
KOSGEB’in diğer desteklerinde olduğu gibi, Kredi Faiz Programları’ndan yararlanabilecek işletmelerin, gecikmiş vergi ve SGK prim borcu bulunmamalıdır.
KOSGEB tarafından yapılan tespitlerde, işletmenin protokol şartlarına uygun olmadığının, KOSGEB Destekleri’nden yasaklı olduğunun veya taahhütname yükümlüklerine uymadığı tespit edilirse; KOSGEB, KOBİ Kredi Faiz Desteğini iptal eder.
Kredi Faiz Desteği’nin Vadesi Ne Kadar ?
Kredi Faiz Desteği’nin, ilk 3 ayı ödemesiz olmak üzere toplam vade süresi 15 aydır.
Kredi Faiz Desteğinin Üst Limiti Ne Kadar ?
KOSGEB Kredi Faiz Desteği’nin, %25’ini kredi sahibi, geriye kalan diğer %75’lik kısmını ise KOSGEB ödeyecektir.
Kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uygulayarak, ekonomiye ve sektörlerine katkılarını destekleyen KOSGEB, kadın girişimcilere verilen desteğin üst limitini; 300.000(Üç Yüz Bin) Türk Lirası olarak belirlemiştir.
Ana para riski bankaya ait olmak kaydıyla, yatırım, işletme sermayesi ve ihracata yönelik Türk Lirası veya Döviz cinsinden nakdi ya da gayri nakdi kredilerin, faiz payı ve komisyon gibi tutarlarının kısmen veya tamamının KOSGEB tarafından diğer masrafların işletme tarafından karşılanması suretiyle yürütülmektedir.
Kendi programı içerisinde verilecek yatırım ve işletme kredileri Türk Lirası cinsinden, ihracat kredileri ise Döviz veya Döviz Karşlığı Türk Lirası cinsinden kullandırılır.
Kredi Faiz Desteklerine Kimler Başvuru Yapabilir ?
KOSGEB Veri Tabanı’nda kayıtları onaylanmış girişimciler, işletmeler, KOBİ’ler ve herhangi bir programın kara listesinde yer almayan kuruluşlar KOSGEB Kredi Faiz Desteği’ne başvuru yapabilir.
Yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 Milyon Türk Lirası’nı aşmayan ve 1 ila 250 işçiye istihdam eden işletmeler, KOBİ’ler yararlanabilmektedir.
KOSGEB, Genel Maksatlı Kredi Faiz Desteği verdiği gibi, Acil ihtiyaca yönelik ve Güney Anadolu Projesi kapsamında kalan illerin girişimcilerini de desteklemektedir.
Acil Kredi Faiz Desteği Başvurusu
Acil Kredi Faiz Desteği, sel, su baskını, yangın, büyük kuraklık, anormal şiddette fırtına, harp veya genel grev gibi durumlardan etkilenen ve bu durumu ilgili resmi makamlardan belgeleyen, KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı işletmelere uygun şartlarda destek olabilmek amacıyla; KOSGEB, Kredi Garanti Fonu(KGF) ve 13 Özel Bankanın aralarında bulunduğu kurum/kuruluş tarafından 20 Kasım 2009 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren uygulamadır.
Acil Kredi Faiz Desteğinden Kimler Yararlanabilir ? Üst Limiti Ne Kadardır ?
KOSGEB Veri Tabanı kaydı onaylanmış ve herhangi bir hizmetin yasaklı listesinde olmayan işletmeler faydalanabilir.
Acil Kredi Faiz Desteğinin her bir KOBİ için üst sınırı 300.000 (Üç Yüz Bin) Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Kredi Faiz bedelinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanmakta olup, en fazla 48 ay vade ile uygulanmaktadır.
GAP Bölgesi KOBİ Makine-Teçhizat Yatırımı Desteği Başvurusu
KOSGEB Kredi Faiz Desteğine, GAP Bölgesi içerisindeki ; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak da GAP Bölgesi KOBİ Makine-Teçhizat Yatırımı Kredi Faiz Desteği uygulamasıyla dahil edilerek, destek alanı genişletilmiştir.
GAP Bölgesi KOBİ Makine-Teçhizat Yatırım Kredisi Faiz Desteğinin Üst Limiti Ne Kadardır ?
- İşletmelere BANKA tarafından kullandırılacak en yüksek kredi miktarı; 300.000 Türk Lirası
- KOSGEB’in bu miktar için ödeyeceği en yüksek faiz miktarı ise 48.796 Türk Lirası’ dır.