Girişimcilik, yeni bir iş kurmak için veya mevcut sektördeki işi yenilemek için ortaya konulan çalışmalarla beraber; bilgi, cesaret ve yetenek de gerektirmektedir. Girişimcilik, kişinin kendi işini kurmasının yanı sıra, işini yenilemesi ya da yeni bir sektörde iş kurmasıdır. Girişimcilikte esas olan unsur, kişinin kâr amacıyla doğabilecek riskleri kendi üzerinde toplayabilmesi ve bu risklerin karşısında zarar almadan fikirlerini uygulayabilmesidir.
Girişimcilik genel anlamı ile kâr amacıyla iş yapmak olsa da, gerçek tanımı bu yönde değildir. Başkaları tarafından ortaya konulan pastadan bir kaç dilim alarak kenara çekilmek, pastanın yapımında hiçbir katkı sağlamadan; Bir köşede kendine düşen paydan daha fazlasını almak, girişimcilik olarak kabul edilemez. Aslında girişimcilik, belli bir kalıba oturtulabilecek bir tanım değildir.
Girişimci, tüketicilerin ihtiyaç duymuş olduğu ürünleri üreten, istenilen hizmeti doğru bir şekilde sunabilen ve ticareti mümkün mertebede dürüst bir şekilde yaparak, maddi ve manevi kazanımları hedef edinerek; bu kapsamda kendi işini kurmayı veya mevcut işini yenilemek için çalışmalarına başlayandır.
Kısaca girişimci, aklındaki projeleri iş hayatına entegre edebilmek için plan, program, finansal kaynak gibi etkenleri bir araya toplayarak; kendi işinin patronu olan kişidir.
Girişimci Olarak İş Kurma
Girişimci olarak yeni bir iş kurmak istiyorsanız, naçizane tavsiyelerimizi okuyabilirsiniz.
Girişimci, bilgi ve becerisini hayallerinde birleştirdikten sonra risk alarak hayallerinin peşinden giden ve fırsatları gözlemleyerek; Doğabilecek olası riskleri kendi üzerinde toplayıp, yatırımlarını organize eden biri olmalıdır. Buna bağlı olarak Girişimci İş Kurarken şu özelliklerini masaya yatırmalı ;
- Sermaye
- Cesaret, Liderlik ve Yöneticilik
- Bilgi ve Beceri
- Çevre ile ilişkiler
- Hayata Dair Beklentiler
Yeni Bir İş Kurmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım ?
Yeni bir iş kurarken, birkaç yıllık vizyonunuzun olması; size, ileriye dönük iş plan projesi olarak geri dönecektir. Yeni bir iş kurarken dikkat edilmesi gerekenleri mutlaka düşünün. Ayrıca, yeni bir iş kurarken en çok yapılan hatalardan birisi de: Doğabilecek zaruri giderlerden dolayı işletmelerin zor duruma düşmesi. Sermayenin yanı sıra kıyıya köşeye, zaruri gider adı altında birkaç kuruş ayırmalısınız.
Yeni Bir İş Kurarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Yeni bir sektöre giriyorsunuz ve bu sektör hakkında pazar araştırması yapmanız gerekir.
- Yararlanılacak para kaynaklarını, fiyat ve arz durumlarını kontrol etmelisiniz,
- Tesis, teçhizat, iş gücü, bilgi, makine-malzeme gibi üretim kaynaklarını incelemeniz gerekmektedir.
- İşi kurarken, gereken sermayeyi ve sabit yatırım miktarını hesaplamanız; Size, ilerideki işletme durumunuz hakkında bilgi verecektir.
- Sizi ya da işletmenizi ilgilendiren yasaları ve yasa tasarılarını takip etmelisiniz, gündemdeki hukuki süreci bilmeniz; İşletmenize artı plan olarak geri dönecektir.
- Son olarak, tüm bu bilgiler ışığında iş planını hazırlayın ve işinizi sağlam temellerin üzerine kurun.
- Sermaye konusunda problem yaşıyorsanız KOSGEB, TÜBİTAK, AB gibi hibe programlarını araştırın ve yararlanın.