Skip to main content

KOSGEB Kredi Faiz Desteği

KOSGEB girişimcileri ve KOBİ’leri, sırtlarındaki kredi faiz yüklerinden kurtarmak; işsizlere istihdam yaratmaları ve finansal sorunlarının çözümü için Kredi Faiz Desteği vermektedir.

Ayrıca, KOSGEB Veri Tabanı’na kaydı onaylanan işletmelerin, finansman sorunlarını , işletme sermayesi ve kredi faiz giderlerinin KOSGEB başkanlığınca ödenmesini amaçlamaktadır.

Kredi Programlarının Oluşturulması ve Programların Çeşitleri

Kredi programlarının uygulanması öncesinde, KOSGEB İcra Komitesi kararı alınmaktadır.KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için hazırlanan bu kredi programlarında, şu konular esas alınmaktadır;

  • Desteğin geri ödemeli veya geri ödemesiz olarak uygulanması,
  • Kredi üst limitinin belirlenmesi,
  • Destek oranının yüzde(%) kaç olacağı,
  • İşbirliği yapılacak diğer kurum ve kuruluşlar,

KOSGEB İcra Komitesi kararı içerisinde, programın uygulama etapları ve içeriğinin tespit edilmesinden sonra bankalar ile iletişime geçilmektedir.

Bütçenin sağlamış olduğu imkanlar çerçevesinde, işletmenin bu imkanlardan azami ölçüde faydalanması için; günün ekonomik şartları baz alınarak belirlenen faiz oranları üzerinden bankalara teklifte bulunulur.

Belirlenen faiz oranları ile çalışmayı kabul eden bankalar arasında anlaşma sağlanan hususları içeren nihai protokol hazırlanır.Söz konusu protokol bankalar, KOSGEB ve protokole taraf olabilecek kuruluşlar arasında imzalanarak yürürlüğe girer.

Kredi Faiz Desteğinden Kimler Faydalanabilir ?

  • KOSGEB Veri Tabanı’nda kaydı onaylanmış işletmeler,
  • KOSGEB Desteklerinin herhangi birinde yasaklı olmayan işletmeler

KOSGEB Kredi Faiz Desteği programından yararlanabilmektedir.

Acil Kredi Faiz Desteği

Acil Kredi Faiz Desteği; Doğal felakete uğrayan bölgelerde, terör ve halk isyanlarının yoğun olduğu bölgelerde girişimcilerin ve KOBİ’lerin, diğer girişimcilerle arasındaki farkları kapatarak eşit şartlar altında İş Fikirlerini hayata geçirebilmelerine olanak tanımaktadır.

 

Anlaşma Dahilindeki Bankalar

  • Akbank, Alternatif Bank, Denizbank, Finansbank, Fortisbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası

 

Programın Uygulanışı

  • Üst limiti her bir kobi için 100.000 TL olan Acil Destek Kredisinin, kredi faizlerinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanmaktadır.
  • Toplam 24 ay vadeli olan kredinin, ilk 6 ayı ödemesiz olmak üzere kalanı eşit taksitlerle ödemeli olarak verilmektedir.
  • İmzalanan protokol kapsamında, işletme kullanacağı KOSGEB Acil Destek Kredisi için BANKA’ya, asgari  500 TL olmak üzere kredi tutarı üzerinden %0.5(binde beş) oranında hizmet masrafını ve ipotek alınması halinde ise, ayrıca azami 750 TL ekspertiz masrafını peşin olarak ödeyecektir.
  • KOSGEB hizmet merkezleri tarafından verilen KOSGEB ÖN ONAYI, işletmenin ilgili destekten yararlanabilecek,KOSGEB Veri Tabanı’na kaydı onaylanmış bir KOBİ olduğu, ayrıca işletmenin ibraz edeceği, ilgili resmi makamlardan alınan belgenin uygun olduğu anlamına gelmektedir.
  • İşletmenin vergi borcu yoktur” yazılı belge en az 15 günlük, “İşletmenin SGK borcu yoktur” yazısı ile 30 iş gününe ait olması gerekmektedir.
  • Protokole taraf 13 Banka aracılığıyla Acil Destek Kredisi başvuruları halen devam etmektedir.

 

GAP Bölgesi KOBİ Makine Teçhizat Yatırımı Destek Kredisi

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin kapsadığı illerdeki KOBİ’lere ve girişimcilere, KOSGEB tarafından Kredi Faiz Desteği verilmektedir.Bu desteğin amacı, faizlerin devlet desteği ile düşürülmesi ve dolayısıyla bölgedeki istihdamın arttırılmasıdır.

KOSGEB GAP Bölgesi Kobi Makine ve Teçhizat Yatırımı Desteğini Kapsayan İller;

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak

KGF Nedir ?

Kredi Garanti Fonu, başarı vadeden genç ve yaratıcı girişimcilerle, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmelerine destek vermeyi amaçlamaktadır.

Kredi Garanti Fonuna Nasıl Başvurulur ?

İşbirliği içinde olduğunuz bankanıza, Kredi Garanti Fonu’ndan yararlanmak istediğini bildirmeniz ve dosyanızın Kredi Garanti Fonu’na gönderilmesine muvafakat etmeniz yeterli olacaktır.

Kredi Garanti Fonu Üst Limiti Ne Kadardır ?

Kefalet üst limiti her bir KOBİ için 1.000.000 Türk Lirası’dır.KOBİ’nin risk grubu oluşturduğu işletmeler için ise kefalet üst limiti 1.500.000 Türk Lirası’dır.

One thought to “KOSGEB Kredi Faiz Desteği”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.