Skip to main content

Tarımda Girişimcilik Örneği : İnternet Sayfası

Tülin AKIN, genç kadın girişimci olarak “Neden yok?”” ve “Neden olmasın?” sorularıyla yola çıkarak Tarım alanında yenilikçi bir iş fikrini ortaya çıkardı. Tarım sektörüne kapsamlı bir iş planı ile girerek, çiftçilerin ortak sorunlarına ortak çözümler sunmuş ve tedarik konusunda da hızlı ve ucuz çözümler bulabilmelerini sağlamıştır. Nereden bakarsanız bakın, bu girişimcilik öyküsü cesurca ve başarılı bir iş olarak görünecektir.

TarımsalPazarlama.com ‘un Kuruluşu

Genç girişimci Tülin AKIN anlatıyor:” Akdeniz Üniversitesi’nin Tarımsal Pazarlama bölümünde okuduğum yıllarda, bölümümle ve ilerideki mesleğimle ilgili dokümanları internette araştırmak istedim ancak yeterli bilgiye ulaşamadım. Çiftçilikle uğraşan insanların, ürün pazarlama ve hammadde tedariği konusunda sorunları olduğunu biliyordum. Teknolojinin ve internetin gücünü önümüzdeki yıllarda daha iyi anlayacağımızı ve bilgisayarın ya da gelişmiş mobil cihazların girmeyeceği bir alan olmayacağını düşünüyordum. Tam bu düşüncelere dalmışken, “Bu sorunlara çözümü ben bulabilirim” diye düşündüm.

İnternet sayfalarında reklam vererek yazılımcı aramaya başladım. İlanıma ilk cevap yazılımcı arkadaşımız Devrim ALTINKURT’tan geldi. Kendisiyle Msn Messenger üzerinden 8 ay boyunca yazışarak projem hakkında konuştuk. Daha sonra ilk yüz yüze konuşmamızı yapmak üzere buluştuk ve ilk sene kuracağım şirkete ortak oldu. Tabi bunları üniversite de öğretim gördüğüm yıllarda yapıyordum ve bilgisayar sahibi değildim. Tüm işlerimi internet kafelerden yönetiyor, site üzerindeki güncellemeleri de bu internet kafede yapıyordum. Mezun olduktan sonraki ilk işim, bir şirket kurmak oldu. Hayalimdeki sistem ve proje çiftçilerin tarım hakkındaki bilgilere güncel olarak erişmeleri ve tarım piyasasından haberleri olmasıydı. Ancak önümüzde, çiftçilerin bilgisayar bilgilerinin olmaması ve tarladayken bu bilgilere nasıl ulaşabileceği konusunda bir takım engeller vardı. Ayrıca, sistemimizden yararlanabilecekleri bir kredi kartları ya da aracı bir gereçleri yoktu. Bu noktada da ürün, hammadde, yem gibi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalara başladık.

Şekerbank’ın sunduğu imkanlar sayesinde, hedef kitlemiz olan çiftçilere yönelik Hasat Kart oluşturuldu. Bu kart bilinen kredi kartlarından farklı olarak, çiftçinin ihtiyacı olan ürünü almasına olanak veriyordu. Yani; Çiftçinin tohuma ihtiyacı varsa, gidip tohum alabiliyor, kendi üretim ihtiyacının dışında bir ürün alamıyor. Şekerbank ile 6 yıl boyunca, bir yıl içerisinde 2 ay olmak üzere Anadolu Tur’u düzenledik ve hem Hasat Kart‘ı hem de tarimsalpazarlama.com’u tanıtma imkanı bulduk.

Vodefone Katkılarıyla TarımsalPazarlama.com

Çiftçilere, en çok kullandıkları iletişim aracı olan cep telefonlarıyla erişmemiz gerekiyordu. Çünkü tarlada çalışırken, hayvanlarını otlatırken bilgisayar başında durma gibi imkanları yoktu. Bu aşamada, hat operatörleri ile iletişime geçtik. Uzun ve zorlu bir sürecin sonunda Vodafone ihtiyacımız olan imkanları sunarak, 2009 yılında “Su Bilinci” adlı bilinçlendirici programı yapmamıza vesile oldu. Daha sonra Vodafone Çiftçi Kulubü‘nü kurduk ve Cep Çiftçi hattını çıkardık. Böylece, çiftçileri bilgilendirmek amacıyla Vodafone şirketinin sağladığı alt yapı ile internet sitemizde derlediğimiz güncel bilgileri mesaj yoluyla çiftçilere aktarmayı başardık.

TarımsalPazarlama.com ‘un Nasıl İçerik Üretiliyor ?

Tarımsalpazarlama’ da çiftçilere, 2434 sms servisimiz ile ücretsiz bilgi aktarıyoruz. Bu bilgileri lokasyona göre hava durumu, rüzgarın esme hızı ve yönü gibi bilgileri takip ederek kayıtlı kullanıcılarımıza ücretsiz olarak ulaştırıyoruz. Bu bilgilerin yanı sıra, buğday piyasasındaki fiyatları, ilaçlamayı etkileyecek durumları da çiftçilerimize ulaştırıyoruz.

Çiftçilerin Teknolojiye Adaptasyonu Nasıl Oldu ?

İnternet sitemizi geliştirmenin dışında, çiftçilerimizi bilinçlendirmeyi ve onların ekonomik gelişimlerini de sağlamak amacımızdı. Bu amaca uygun olarak Vodafone Çiftçi Kılavuzu‘nu çıkardık. Çiftçilerin bilgilere ücret ödemeden ulaşabileceği bir platformdu bu. Bunu da geliştirmek için bir yazılım üreterek adına Çiftçi Bilgisayarı, Çiftçi Tableti dedik. Bu projemiz de Intel tarafından destek gördü.

Çiftçiye Sağladığı Faydalar Nelerdir ?

Intel firmasının desteğiyle Android ve Windows 8 için uygulamalar ve yazılımlar yaptık. Böylece internet sayfamız, bir pazarlama ve e-ticaret sisteminden ziyade çiftçiyi bilgilendiren bir platform halini almış oldu. Bu da söylediğim gibi şirketimizin hedeflerinden birisiydi. Tüm bu çalışmalarımızdan sonra; Çiftçiyi bilgilendiren, ürünlerini satmasını ya da ihtiyacı olan malzemeleri almasını sağlayan bir sistem yaratmış olduk. Çiftçi, bilgiye ve ana malzemeye kolayca ulaşmış oldu.

TarımsalPazarlama.com Televizyon Ekranında

Kanal 7‘nin katkılarıyla, 2434 SMS servisimizi televizyon ekranına entegre ettik.Bu projemiz ile çiftçi, 2434’e ücretsiz olarak ilan mesajı yollayarak en yaygın iletişim aracı olan televizyonda ilanının yayınlamasını sağlıyor. Ayrıca, Kanal 7’deki televizyon programına konuk ulan uzmanlara da sorular sorarak bilgi edinebiliyorlar. Sıradaki hedefimiz gazete eki çıkarmak.

Şirketi Kurarken Herhangi Bir Kurumdan Destek Aldınız Mı ?

Hayır, almadım. Zaten üniversiteyi burslu okuyordum ve hibe desteği ya da kredi desteği almama imkan yoktu. Şirketi, üniversiteden mezun olduğumda kendi sermayemiz ile kurduk. Şimdilerde KOSGEB gibi devlet kurumlarının hibe desteği verdiğini biliyorum.

Ülkemizdeki Çiftçilerin Pazarlama Konusunda Kazanımları Ne Oldu ?

TABİR yani Tarım Bilişim ve İleri Teknoloji şirketini kurarak çiftçilerimize teknolojiyi kullanarak ulaşıyoruz. Bu da çiftçilerimizin hibe desteği, tarım kredisi, faizsiz kredi veya hava durumu gibi birçok konuda haber vermekte. Çiftçilerimiz için ürün pazarlayabilecekleri veya ürün alabilecekleri alternatif bir pazar sunduk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.