KOSGEB ile işbirliğindeki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı girişimcilere ve üniversitelere Ar-Ge ve İnovasyon programı ile destek olmaya devam ediyor. Bu destekleri alarak çalışmalara başlayan iki kurum/kuruluş tıp ve biyoteknoloji alanında büyük başarılara imza atarak Sentetik(Yapay GEN) DNA’’yı buldu. İlk çalışma ODTÜ üniversitesinde görevli bilim adamları ve öğrencileri tarafından yapıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile KOSGEB’in sağladığı “Teknogirişim Desteği” ile çalışmalara başlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde okuyan genç bilim adamları tarafından Türk tıp tarihine geçecek bir buluşa imza atıldı.
KOSGEB’in Desteğini Alan İşletme Sentetik DNA Buldu!
Moleküler biyoloji alanındaki analizlerde kullanılan kimyasal anlamda işaretsiz ya da işaretli Sentetik DNA üretimi için altyapı geliştirerek, moleküler biyoloji alanında yurt dışına olan müdavimliğin kaldırılması amacıyla yapılan çalışmalarda bulundu.
Projenin Türkiye’ye Katkısı
Sentetik DNA Projesi, yurt dışından ithal edilen ilaç, aşı gibi tedaviye yardımcı kimyasal materyallerin yerine; kendi ilacımızı, aşımızı üretebileceğiz. Bu da, hasta vatandaşlarımızın tedavi konusunda yurt dışındaki ilaç firmalarına duydukları ihtiyacın ortadan kaldırılmasına ve Türkiye’deki tıbbın gelişmesine neden olacak.
İşletme adına açıklama yapan Pınar AKALIN, firmasının 2009 yılında KOSGEB ve Sanayi Bakanlığı’nın Teknogirişim destek programı ile bu başarıyı aldıklarını açıkladı. Şu anda piyasanın yüzde 40’lık alanında çalışmaların sürdüğünü söyleyen AKALIN, “Üniversiteden bu alanda mezun olmuş öğrenciler için çok kısıtlı iş imkanları bulunmakta.” dedi.
Sentetik(Yapay) Gen Nedir ?
Herhangi bir organizmaya ihtiyaç duymadan , sekans(dizilim) bilgisiyle üretmeyi sağlayan bir yöntem.